Beszédes szinek

 

 

A mai, divatelvű társadalmunkban sokan elmondhatjuk magunkról, hogy hosszú perceket időzünk a tükör előtt reggelente, amikor összeállítjuk aznapi dekorációnkat. Figyelembe kell vennünk azt, hogy ahova igyekszünk, annak megfelelő tekintélyt kell parancsolnunk magunknak. De emellett nem árt szem előtt tartanunk azt sem, hogy amilyen színek domborulnak rajtunk egy nap folyamán, az sok mindent elárul személyiségünkről, kedélyállapotunkról.

 

Színválasztással foglalkozó pszichológusok megállapították, hogy bonyolult idegrendszeri folyamat eredménye, hogy ki miért választ adott érzelemhez egy bizonyos színt. Így például az öröm kifejezéséhez általában telített, vidám, világos, míg a bánathoz sötét szín társul.

A pszichológusok azt is megfigyelték, hogy a színek osztályozása életkoronként változik: az élénkebb, aktívabb, ingerkereső életkorban a harsányabb színek, míg idősebb korban inkább a pasztellszínek dominálnak a választásnál.

Ugyanakkor a színeknek nem csupán dekorációs szerepük van, hanem energiájuk is. Maga a fény hét színenergiából áll, amelyek a következők: vörös, narancssárga, citromsárga, zöld, kék, indigókék és ibolyaszín. Tulajdonképpen ez a hét alapszín, amelyet öltözködéskor figyelembe veszünk.

A vörös viselése akkor ajánlatos, amikor nagy energiára van szükségünk.

A narancssárga örömet visz a munkanapokba, és megerősíti az életkedvünket. Ez a szín a legjobb érzelmi ösztönző. A depresszión is átsegít, valamint az érzékeinkhez kapcsol bennünket, ami azt jeleni, hogy segít leküzdeni a gátlásokat, amely által társasági lénnyé varázsolódhatunk.

A citromsárga tiszta gondolatokat kölcsönöz, növeli a tudatosságot, valamint stimulálja az érdeklődést és a kíváncsiságot. Ez a szín a mentális énünkkel kapcsol össze minket, valamint nagyszerűen hat az emlékezőképességünkre. Éppen ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy a vizsgákra való felkészülés során sűrűn viseljünk citromsárgát.

A zöld szín az izmok, az idegek és a gondolatok megnyugtatásában játszik jelentős szerepet.

A kék nyugtatóan hat az idegrendszerre. Bölcsességet és tisztánlátást ad nekünk, ami növeli a kommunikációs és beszédképességünket.

Az indigókék energiája a tudatalatti énünkkel kapcsol össze minket, aminek segítségével megtapasztalhatjuk azt az érzést, hogy az egész univerzum részesei vagyunk. Ez a szín erősíti az intuíciót, a képzelőerőt és a látnoki képességet.

Az ibolyaszín által inspirációt nyerhetünk a cselekedeteink véghezviteléhez, amivel az ibolyaszín megtisztítja a gondolatainkat és az érzéseinket.

Mindez azt jelenti, hogy a hét szín külön-külön, egy-egy testrészünkkel is kapcsolatban áll, amelyek más és más módon hatnak ránk érzelmileg, fizikailag, mentálisan és spirituálisan egyaránt.

A pszichére történő benyomáskeltést elsősorban a különböző termékek, kereskedelmi áruk értékesítésénél használják ki a szakemberek. Nem véletlen tehát hogy a piros üvegekben lévő parfümökhöz az érzékiség képzete társul, míg a kék ásványvizes palack a frissesség érzetét kelti.