Öt elemről általában

A kínai filozófia alapvető része az öt elem (öt fázis), bár ezeknek semmi közük az anyag végső alkotóelemeihez. Az öt elem a Fa, a Tűz, a Föld, a Fém és a Víz. A kínai felfogás és a hagyományos kínai orvoslás a természet összes jelenségét, így az ember egészségi állapotát is megpróbálta besorolni az öt elem valamelyikébe.

 

E felfogás szerint minden dolog az öt elem jellemzőit tartalmazza, és arányuk határozza meg a dolgok tulajdonságait, viselkedését. Minden ember tehát külön világ. Akiből árad a nyár melege és mozgékonysága, az Tűz típusú, aki viszont a tél nyugalmára és hűvösségére emlékeztet, az a Víz típushoz sorolható, míg a Föld típusú ember a nedvesség súlyosságát és nyirkosságát idézi fel.

 

Az öt elem energetikailag többféle módon összefügg egymással. Két egyensúlyra törekvő ciklus van: a tápláló és az akadályozó, szabályozó. Másrészt létezik a két kóros, támadó ciklus: a visszaható és a legyűrő.

 

A tápláló, erősítő ciklusban a Fa táplálja a Tüzet, a Tűz termi a Földet (hamu), a Föld szüli a Fémet (ércek), a Fém beleoldódva táplálja a Vizet (például ásványvizek), a Víz táplálja a Fát. Az akadályozó, szabályozó ciklus jellemzői: a Fa felemészti a Földet, a Tűz megolvasztja a Fémet, a Föld felszívja a Vizet, a Fém elvágja a Fát, a Víz eloltja a Tüzet.

 

A kóros ciklusok közül a visszaható azt jelenti, hogy valamelyik fázis túltengése a kettővel mögötte lévőre támad, arra visszahat. Például a túl sok Tűz elpárologtatja a – normális esetben – őt fékező Vizet, és így tovább: a túl sok Víz elárasztja, elmossa a Földet, a túl sok Föld eltemeti a Fát, a túl sok Fa kicsorbítja a fejszét, vagyis tönkreteszi a Fémet. A másik kóros ciklus a legyűrő. Ilyenkor egy bizonyos fázis annyira meggyengül, hogy az őt korlátozó másik fázis teljesen legyűri, elárasztja, például a Tűz olyan gyenge, hogy egy pohár Vízzel is el lehet oltani.

 

A születési időpontok alapján két holdévnyi időszak tartozik egy-egy elemhez (fázishoz), tehát az öt elem egymás utáni ciklusa összesen tíz holdévet „vesz igénybe”, majd kezdődik elölről a körforgás. Az Ön születési dátuma alapján megadjuk az adott időponthoz tartozó elemet, és annak jellemzőit.

 

 

 

Elem
Fa Tűz Föld Fém
 

 

Víz
Fázis új yang teljes yang yin/yang egyensúly új yin teljes yin
Szín zöld vörös sárga fehér fekete
Irány kelet dél középpont (nadir/zenith) nyugat észak
 

 

Élet ciklus
gyerekkor ifjúság felnőttkor időskor halál
 

 

Energia minőség
generáló kiterjedő stabilizáló gyűjtő megőrző
Évszak tavasz nyár évszakok közbeni ősz tél
Klíma szeles forró nyirkos száraz hideg
 

 

Fejlődés
rügyezés virágzás termésbe borulás hervadás elmúlás
Illat rancid scorched fragrant putrid rotten
Íz savanyú keserű édes pungent sós
 

 

Értelmi minőség
érzékenység kreativitás tisztaság intuíció spontaneitás
 

 

Negatív érzelem
düh útálat féltékenység grief félelem
 

 

Pozitív érzelem
türelem élvezet empátia bátorság nyugalom
Test tendons pulzus izom bőr csontok
Szerv szemek nyelv, nyak ajkak, száj orr fülek
 

 

Testfolyadék
könny izzadság saliva mucus vizelet
 

 

Elsődleges lélek
zöld sárkány vörös pheasant sárga főnix fehér tigris fekete tortoise
 

 

Hím állat
tigris sárkány, kutya majom patkány
 

 

Nőstény állat
nyúl kígyó tehén, birka tyúk disznó
Számok 8, 3 2, 7 10, 5 4,9 6,1
 

 

I Ching trigram
szél, vihar tűz föld, hegy menny, tó víz
 

 

Hexagram
51, 57 30 2, 52 1, 58 29