Aromaterápia

 

Az aromaterápia már több ezer éves múltra tekinthet vissza, hiszen már a rómaiak és a görögök is szívesen frissítették fel magukat gyógynövények különböző részeiből kinyert illóolajok segítségével. Az idők során a „modern” európai emberek azonban ezekről az olajokról is megfeledkeztek, és csak most kezdik felfedezni testükre és lelkükre egyaránt pozitív hatásukat.

 

Az illóolajakat akár párologtatni is lehet


Pedig ha jobban ismernénk ezeknek az olajoknak a hatásait, akkor lehet, hogy kevesebb időt kellene eltöltenünk az orvosnál, és kevesebb pirulával kellene terhelnünk a szervezetünket.

Mielőtt belevágnánk az illóolajok hatásainak az ecsetelésébe, nem árt, ha tudjuk, hogyan lehet őket felhasználni.

Az illóolajakat természetesen belélegezhetjük. Ehhez használhatunk különböző mécses párologtatókat, amelyek még a hangulatot is meghittebbé teszik, de egy pár cseppet rakhatunk a radiátoron elhelyezett párologtatóba is, vagy a felette lengő függönyre, esetleg a zsebkendőnkbe, ha például meg vagyunk fázva.

Amennyiben inhalálni szeretnénk, nyugodtan megtehetjük, de arra ügyeljünk, hogy a víz ne legyen forró és a procedúra néhány percnél semmi esetre se tartson tovább.


 

 
A masszázs is kiváló módja az illóolajok szervezetbe juttatásának


A masszázs is jó módja lehet az illóolajok szervezetbe juttatásának, amivel akár a párunkkal való kapcsolatunkat is kizökkenthetjük a megszokott kerékvágásból. Ilyenkor az olaj beviteléhez válasszunk kétfázisú speciális kozmetikai készítményt, vagy használjunk valamilyen bázisolajat (szójaolaj, olívaolaj, mandulaolaj), esetleg tejet vagy mézet, de kedvenc kozmetikumainkba is cseppenthetünk pár cseppet.

Egy húzós nap után mindenkinek jól esik egy fürdő. Ha már úgyis elmerülünk a kádban, miért ne csepegtessünk a vízbe pár csepp illóolajat, hogy újjászületve lépjünk ki a kádból?

Akik pedig a szaunát és a gőzfürdőt részesítik előnyben, nyugodtan megtehetik, hogy bármilyen belélegezhető illóolajból egy-két cseppet adagolnak a szaunában a vödör vizébe, vagy a törökfürdő gőzfejlesztőjébe.

Egy dologra mindenképpen vigyázzunk: az illóolajok gyúlékonyak!!!