Vegán tiramisu

 

 

Hajni receptje:

 

Hozzávalók:

2,5 dl (1 doboz szójatejszín)

1,5 dl víz

6 dkg cukor (5 dkg barna cukor és 1 dkg vaníliás cukor)(kb.:6-7 ev. k)

¼ teáskanál őrölt fahéj

¼ mokkáskanál só

4,5 dkg gríz (kb.: 5 csapott evőkanál)

2 evőkanál frissen csavart citromlé

1 citrom reszelt héja

12 dkg kocka liga (csak a kocka liga jó, mert a kenhető liga az nagyon vizes)

 

kávé

rumaroma

háztartási keksz

 

Krém készítés:

 

A folyadékot, a cukrot, a fahéjat és a sót felmelegítem forráspontig, majd beleöntöm a grízt, és kézi habverővel keverem, amíg besűrűsödik. Ez pár perc. Ha kész, félrehúzom a tűzről és hozzáadom a citromlét és a reszelt citromhéjat, néhányszor megkeverem, hogy hűlés közben ne csomósodjon össze.

 

Ha teljesen kihűlt, akkor 12 dkg ligával kikeverem habosra (gépi habverővel).

 

Kávé készítése:

 

Ezután elkészítem a kávét, amibe majd a háztartási kekszet fogom mártani.

1,5 – 2 dl forró víz, 3 evőkanál hagyományos kávé vagy koffeinmentes kávé, 1 evőkanál vaníliás cukor és rumaroma ízlés szerint. Ezeket összekeverem.

 

Ezek után elkezdem összeállítani a süteményt:

 

Fogok egy kis tálcát, és a kekszeket belemártom pár másodpercre a kávés keverékbe, de csak pár másodpercre, ez fontos, hogy ne áztassuk el a kekszeket nagyon.

 

3 x 5 kekszet rakok legalulra.

 

A krém 1/3-át rákenem, aztán megint egy sor beáztatott kekszet teszek rá (15db), majd megint krém, utána még egy sor keksz (15 db) és a végén megint krém.

 

A legvégén a tetejét meghintem kakaóporral.

 

Fél napra vagy 1 éjszakára hűtőbe teszem, a legjobb 1 éjszakát várni vele. (Ha kibírjuk  ) Másnap nagykockákra vágom és nagy szívvel kínálom.