Vegán tiramisu
Hajni receptje:
Hozzávalók:
2,5 dl (1 doboz szójatejszín)
1,5 dl víz
6 dkg cukor (5 dkg barna cukor és 1 dkg vaníliás cukor)(kb.:6-7 ev. k)
¼ teáskanál őrölt fahéj
¼ mokkáskanál só
4,5 dkg gríz (kb.: 5 csapott evőkanál)
2 evőkanál frissen csavart citromlé
1 citrom reszelt héja
12 dkg kocka liga (csak a kocka liga jó, mert a kenhető liga az nagyon vizes)
kávé
rumaroma
háztartási keksz
Krém készítés:
A folyadékot, a cukrot, a fahéjat és a sót felmelegítem forráspontig, majd beleöntöm a grízt, és kézi habverővel keverem, amíg besűrűsödik. Ez pár perc. Ha kész, félrehúzom a tűzről és hozzáadom a citromlét és a reszelt citromhéjat, néhányszor megkeverem, hogy hűlés közben ne csomósodjon össze.
Ha teljesen kihűlt, akkor 12 dkg ligával kikeverem habosra (gépi habverővel).
Kávé készítése:
Ezután elkészítem a kávét, amibe majd a háztartási kekszet fogom mártani.
1,5 – 2 dl forró víz, 3 evőkanál hagyományos kávé vagy koffeinmentes kávé, 1 evőkanál vaníliás cukor és rumaroma ízlés szerint. Ezeket összekeverem.
Ezek után elkezdem összeállítani a süteményt:
Fogok egy kis tálcát, és a kekszeket belemártom pár másodpercre a kávés keverékbe, de csak pár másodpercre, ez fontos, hogy ne áztassuk el a kekszeket nagyon.
3 x 5 kekszet rakok legalulra.
A krém 1/3-át rákenem, aztán megint egy sor beáztatott kekszet teszek rá (15db), majd megint krém, utána még egy sor keksz (15 db) és a végén megint krém.
A legvégén a tetejét meghintem kakaóporral.
Fél napra vagy 1 éjszakára hűtőbe teszem, a legjobb 1 éjszakát várni vele. (Ha kibírjuk ) Másnap nagykockákra vágom és nagy szívvel kínálom.