Szépítő ételek
 

A szépség az étkezésnél kezdődik. Aki rosszul táplálkozik, vagy túl sokat eszik, tönkreteheti természetes szépségét, aki pedig sokat fogyaszt a természetes szépítőszereknek számító ételekből, kivirágzik. Nézzük, melyek a „jó” ételek? Receptekkel.
 

Azt mindenki tudja, hogy a sok zöldség és gyümölcs egészséges, az viszont kevéssé ismert, hogy néhány közülük valójában kozmetikum álruhában. A legtöbb zöldség és gyümölcs tele van antioxidánsokkal, amelyek nemcsak a szép bőr megőrzéséhez nélkülözhetetlenek, hanem a szabad gyököket is távol tartják.

Az antioxidánsok legjobb forrásai a citrusfélék és a piros gyümölcsök, például a paradicsom, és a népszerűtlen zöld zöldségek, mint a spenót és a brokkoli. Tegye vonzóbbá a spenótot: töltsön meg egy kész torillalapot (nagyobb üzletekben kapható) párolt spenóttal, ricottával és paprikával – finom és egészséges rágcsálnivalót kap.

A nélkülözhetetlen vitaminok

Az A-vitamin előanyaga, a béta-karotin segít az arcbőr megfiatalításában, védi és hatékonyan támogatja a bőrsejtek regenerálódását. Fontos szerepe van a bőr rugalmasságának megőrzésében is, és blokkolja az UV-sugarakat. Sok A-vitamin van a sárgarépában és a sütőtökben. Sok zöldség vasat is tartalmaz, amire azért érdemes odafigyelni, mert ennek mennyisége a korral általában csökken. Finom nasi és valóságos vitaminbomba, ha a finomra reszelt sárgarépát meglocsolja egy kevés citrom- vagy narancslével. Reszelt gyömbérrel pikánssá varázsolhatja. Ha szereti, tegyen hozzá mazsolát is.

Ha nincs elég sok C-vitamin a szervezetünkben, ki vagyunk téve a vírusok támadásának, emellett a C-vitamin a bőrnek is fontos, mert segít a kollagént raktározásában. Fontos forrásai a narancs, citrom, a lime, a grapefruit. Kóstolja meg a meleg grapefruit-italt: préselje ki egy gyümölcs levét – vigyázzon, a fehér hártyából ne kerüljön a lébe -, keverje össze málnaszörppel, őrölt fahéjjal és szegfűszeggel. Ha nagyon tömény, higítsa egy kevés vízzel, majd melegítse meg.

Az E-vitamin megvédi a sejtek membránjait a szabad gyököktől; ha nem jutunk belőle elegendő mennyiséghez, az egészséges sejtmembránok elpusztulnak, ami egy sor komoly betegséghez, például bőrrákhoz vezethet. Az E-vitamin megtalálható például a búzacsírában, a napraforgómagban, a mandulában, a csukamájolajban, az avokádóban és a citrus gyümölcsökben. Az avokádó valódi szépségzöldség, mert amellett, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét, számos vitamint – az E mellett B6 vitamint is – tartalmaz. Egészséges és könnyű ételt kap, ha avokádószeleteket kever a salátalevelekhez, és zsírszegény mozarellát, pirított diót, paradicsomot és bazsalikomot ad hozzá.

Lassítsa le az öregedést!

A bogyós gyümölcsök tele vannak öregedést gyártó anyagokkal, sőt néhány kutató úgy véli, hogy a bőrrák ellen is hatásosak. A bogyókban lévő természetes antioxidánsok emellett kulcsszerepet játszanak abban, hogy ösztönözzék a szervezet belső kollagén termelését. Segítenek megtartani a bőr természetes rugalmasságát. Jó választás ebben a kategóriában a szeder, az áfonya, a málna és az eper.

Az utolsó tíz évben egyre inkább felismerik a szója fontosságát az egészség megtartásában. Szépségápolási szempontból azért jelentős, mert segít megtartani a bőr fiatalos ragyogását. E-vitamint és fitoösztrogént is tartalmaz: előbbi lassítja a bőr öregedési folyamatát, utóbbi pedig segíti az új bőrsejtek növekedését. Ráadásul a kettő együtt a ráncok megjelenését is késlelteti. Jó szójaforrás a tofu, a lenolaj és a szójaitalok.

Közismert, hogy egészségesebbek azok a diéták, amelyek inkább halat, mint vörös húst tartalmaznak. Bizonyos halak - a lazac, tonhal és a rákfélék - viszont más módon is hozzájárulnak a szépséghez. Az omega-3 zsírsavak segítenek megőrizni az egészséges bőrt. Erős gyulladáscsökkentő hatásuk van, ezért az aknék kialakulását is gátolják.